Az európai orvostechnológiai ipar számokban

Az orvostechnológia vívmányai mintegy 500.000 különféle formában vannak jelen a kórházakban, betegápoló intézményekben és otthonokban, – latex kesztyűként, terhességi tesztként vagy például ortopédiai implantátumként.

Ágazatok széles köre

Az orvostechnológiai berendezések és eszközök jelentős részét képezik a globális medikai iparnak. Az orvostechnológia maga is ágazatok széles körét öleli fel, úgymint diagnosztikát, terápiát, képalkotást, továbbá ide sorolhatók a terápiához vagy diagnosztikához tartozó különféle eszközök, berendezések, köztük optikai, gyógyászati segédeszközök, egyszer használatos eszközök, információ- és kommunikációtechnológián alapuló eszközök.

Az Európai Unióban az orvostechnológiai eszközök – azok biztonságossága és megfelelő minősége/teljesítménye érdekében – törvényi szabályozás alá esnek. A szabályozásban 2020 májusától jelentős változás várhatók.

 

Rövid életciklus, folyamatos innováció

Az orvostechnológiai iparág fejlődését a folyamatos kutatásoknak köszönhetően innovációk sora fémjelzi. A termékek életciklusa ennek megfelelően rövid, mindössze 18-24 hónapos, majd azt követően piacra kerülnek a fejlettebb, korszerűbb megoldások. 2017-ben 13.090 orvostechnológiai szabadalmi bejelentési kérelmet nyújtottak be az Európai Szabadalmi Hivatalhoz (EPO), ez az összes szabadalmi bejelentési kérelem 7,9 %-át tette ki. Az említett orvostechnológiai szabadalmi bejelentési kérelmek 40 %-a Európából (EU 28-ak, Norvégia és Svájc) érkezett, 37 %-a pedig az USA-ból. Az összehasonlítás kedvéért: körülbelül 6.330 szabadalmi bejelentési kérelem érkezett gyógyszerészeti területről és majdnem ugyanennyi (6.278) a biotechnológiai szektorból. Míg 2006-hoz képest 2017-ben a szabadalmi bejelentési kérelmek számát tekintve nem történt jelentős változás sem a gyógyszerészeti, sem a biotechnológiai vonalon, addig az orvostechnológiai vonatkozású szabadalmak száma az említett időszakban több mint 40 %-kal nőtt.

Fontos gazdasági tényező

Az orvostechnológiai ipar a gazdaság fontos része. Az orvostechnológiai iparban Európában több, mint 675.000-en dolgoznak,– míg az európai gyógyszeripar körülbelül 75.0000 alkalmazottat számlál. Az orvostechnológiai iparban alkalmazottak abszolút számát tekintve Németország vezet (kb. 200.000 fő), míg az egyetlen lakosra eső orvostechnológiai iparban alkalmazottak számát véve Írország és Svájc vannak a dobogó legfelső fokain. Írországban 10.000 lakosra 79 fő, Svájcban pedig 69 fő orvostechnológiai iparban dolgozó jut (Németországban 24 fő).

Európa-szerte több mint 270.00 orvostechnológiai cég van jelen,– 95 %-ban kis- és közepes méretű vállalkozások (50 főnél kevesebbet foglalkoztatnak) formájában. A legtöbb orvostechnológiai vállalkozás Németországban működik, majd azt követi Nagy-Britannia, Olaszország, Svájc, Spanyolország és Franciaország.

Európában átlagosan a GDP 10 %-át fordítják egészségügyi kiadásokra, amiknek átlagosan a 7,2 %-át teszik ki az orvostechnológiai kiadások (megjegyzendő, hogy az egészségügyi kiadásokból gyógyszerekre átlagosan 15,9 %-ot fordítanak). Azaz, jellemzően a GDP kevesebb, mint 1 %-át fordítják Európában orvostechnológiai kiadásokra.

Az európai orvostechnológiai piac értéke 2017-es becslések alapján 115 milliárd EUR-s, mindez 27 %-os részesedést jelent az orvostechnológiai világpiacból, amit jelenleg az USA ural a körülbelül 43 %-os részesedésével.

Élénk külkereskedelem, pozitív mérleg

Az európai orvostechnológiai cégek intenzív külkereskedelmet folytatnak, a legfőbb partnereik az USA, Kína és Japán. Az európai orvostechnológiai ipari termékek külkereskedelmi mérlege pozitív, ami 2017-ben mintegy 19,7 milliárd EUR volt. Az USA külkereskedelmi mérlege, ami szintén pozitív, „mindössze” 2 milliárd EUR-s egyenleggel zárt 2017-ben. A hazai vonatkozásokat illetően megjegyzendő, hogy Magyarország külkereskedelmi mérlege az orvostechnológiai ipari termékeket illetően 2017-ben pozitív volt– 411 millió EUR-val.

(Forrás: The European Medical technology Industry – in figures 2019)

A magyarországi ipar adatairól itt olvashat. 

2019.09.18. , ,