Dedikált agyvizsgáló PET/CT berendezés kifejlesztése neurológiai betegségek klinikai kutatására és rutin diagnosztikájára

 

 

 

 

 

 

 

 

A Mediso Kft. és akadémiai partnerei a VEKOP 2.2.1-16 pályázati programban kapott támogatás segítségével speciális célú PET/CT berendezések kulcstechnológiáit fejlesztették ki melyek mind a klinikai gyakorlatban, mind az alapkutatásban hasznosulni fognak.  A 2017. szeptemberében kezdődő, az Európai Unió által társfinanszírozott projekt összköltsége 694,38 millió forint, melyből az elnyert vissza nem térítendő támogatás 507,5 millió forint. A projekt azonosítója VEKOP-2.2.1-16-2017-00006, támogatási intenzitása: 73%, befejezési dátuma 2021. november 29.

A pozitron emissziós tomográfiát (PET) leggyakrabban a daganatos betegségek diagnózisában alkalmazzák. Az általános célú, a beteg egész testét befogadni képes berendezések térbeli felbontását a látómező mérete korlátozza. Ugyan akkor a módszer az agyi folyamatok vizsgálatában és kutatásában is nélkülözhetetlen. Ebben az alkalmazásban igény és lehetőség is van a felbontás növelésére dedikált, csak a fejet befogadó berendezések révén.

A teljesen magyar tulajdonú Mediso Kft. több, mint 10 éve fejleszt és gyárt általános klinikai és az alapkutatásban használatos kisméretű PET berendezéseket. A Széchenyi 2020 program keretében megvalósult pályázat segítségével a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Irányítástechnika és Informatika Tanszék, az Eötvös Lóránt Tudományegyetem Informatika Kar és az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet (volt OKITI) kutatóival összefogva, egy az emberi agy vizsgálatához használható PET/CT kulcskomponenseit fejlesztette ki.

Az új technikai eredmények hamarosan a Mediso több termékében is megjelennek, növelve ezek versenyképességét, és a pályázat révén kiépült együttműködések akadémia és ipar között hosszú távon is gyümölcsözőnek ígérkeznek.

(Forrás: mediso.com)

2022.02.25. ,