Új, kvantitatív, multipinhole kollimátoros SPECT és nagy nyílású CT fejlesztése az AnyScan TRIO-SPECT/CT/PET termékcsaládhoz

A Mediso Kft. a VEKOP 2.1.1-15 pályázati programban kapott támogatás segítségével az AnyScan TRIO-SPECT/CT/PET termékcsaládját három új, nagyteljesítményű készülékekkel egészítette ki.  Az új, multipinhole kollimátor alapú SPECT rendszer és az új, 32 ill. 64 szeletes, nagy nyílású CT berendezés a neurodegeneratív és kardiovaszkuláris betegségek diagnosztikáját segíti. A 2017. december 1-én kezdődő projekt futamideje 40 hónap, összköltsége 655 millió forint, melyből az elnyert támogatási összeg 356 millió forint.

 

 

 

A projekt során léthozott új SPECT/CT prototípus mindkét leképező technika csúcsát jelentő berendezéseket egyesít magában. A klinikai izotópdiagnosztikai berendezések piacán jelenleg ez az egyetlen integrált háromdetektoros SPECT/CT berendezés, mely sokszeletes nagy nyílású diagnosztikai CT-vel kombinálva széleskörű felhasználásra alkalmas. Hozzájárul számos betegség, közöttük kiemelten a kardiológiai és neurodegeneratív betegségek korai és pontosabb felismeréséhez.

Az új SPECT rendszer a multipinhole technológia segítségével nagy térbeli felbontás és nagy érzékenység mellett képes az izotópok pontos koncentráció meghatározására. Ezáltal a készülék diagnosztikai értéke nagymértékben nő, és a rutin klinikai alkalmazási területeken túl a klinikai kutatás számára is sokkal hatékonyabb eszközzé válik.
Az új fejlesztésű SPECT kollimátorok a különféle nukleáris medicinai diagnosztikai vizsgálatok egyedi igényeinek megfelelően, a szükséges legjobb érzékenységgel és térbeli felbontással rendelkeznek.
A nagy nyílású CT készülék egy multimodalitású készülékcsalád részeként került kifejlesztésre, ennek köszönhetően a multimodalitású berendezés teljes diagnosztikai értékű CT készülékké válik.
Az új CT berendezés nagy látómezejének és nagy nyílásának köszönhetően nemcsak mozgáskorlátozott, ortopédiai vagy traumás betegek vizsgálata válik lehetővé, hanem a készülék alkalmassá válik intervenciós radiológiai vagy sugárterápiás tervezésben történő felhasználásra is. A páciens sugárterhelésének csökkentését on-line dózismodulációval biztosítjuk.

Az új berendezés nagyfokú integráltságának és sokoldalú felhasználhatóságának köszönhetően helytakarékos és költséghatékony megoldást kínál a humándiagnosztikai képalkotással foglalkozó laborok számára.

A pályázati programban a Mediso Kft. munkáját a Debreceni Egyetem, Orvosi Képalkotó Klinikájának valamint a Szegedi Tudományegyetem, Nukleáris Medicina Intézetének szakértői segítették.

Forrás: mediso.com 

2021.04.01.