Alacsony a hazai értékesítés aránya – interjú Kern Józseffel

A hat legnagyobb magyar tulajdonosi hátterű orvostechnológiai cég exportja és belpiaci részesedése növelését célozta meg – mondta a Világgazdaságnak dr. Kern József, a Magyar Egészségipari Gyártók Szövetségének felügyelőbizottsági tagja.

Milyen céllal alapította meg tavaly hat, hazai tulajdonú egészségipari cég a Magyar Egészségipari Gyártók Szövetségét?

Azért alapítottunk külön szervezetet, mert úgy éreztük, hogy bár több szervezet is létrejött az orvostechnikai ipar képviseletére, a piac sokszínűségéből adódó sokféle érdek miatt a hazai ipar védelme nem jelent meg markánsan. A Magyar Egészségipari Gyártók Szövetségének tagvállalatai a magyar tulajdonú hazai orvostechnikai eszközgyártók exportjának a 80 százalékát adják, 1300 főt foglalkoztatnak, beszállítóikon keresztül pedig ennek legalább a háromszorosát. Ez elég jelentős teljesítmény ahhoz, hogy a gazdaságfejlesztéssel foglalkozó kormányzati szakértők partnerként tekintsenek ránk.

Mely cégek a tagvállalatok?

A Sanatmetál, a Control-X Medical Kft., az Innomed Zrt., a 77 Elektronika Kft., a Mediso Kft. és a Diagon Kft. Tavalyi együttes árbevételük meghaladta az 54 milliárd forintot, ebből 36,5 milliárd exportból származott. Négy szakterületen gyártunk és forgalmazunk eszközöket. Kapacitásunk alapján a hazai kereslet 80 százalékát ki tudjuk elégíteni.

Egy konferencián azt mondta, hogy az érintett hazai cégek 70 százaléka nem tud megfelelni a jövő májusban életbe lépő, szigorú uniós szabályozásnak. Ennek milyen következményei lesznek?

A hazai orvostechnikai ipari cégek rendkívüli kihívás és egyben lehetőség előtt is állnak: a piac évente várhatóan 5-6 százalékkal nő. A kötelező érvényű uniós rendelet nagyon szigorú feltételeket támaszt, ami miatt például saját cégemnél, a Diagon Kft.-nél 50-60 millió forintot költöttünk az új dolgozók felvételét is megkövetelő nyilvántartási és termék-nyomonkövetési rendszer bevezetésére. Ezt egy kisvállalkozás nem engedheti meg magának.

Mi ezzel az EU célja?

A cél a betegbiztonság javítása. Több mint 27 ezer orvostechnológiai cég működik Európában, 95 százalékban kkv-k –, ezek ellenőrzése nagy teher, közben az indiai és a kínai cégek jellemzően silány termékekkel árasztották el a piacot. Az új szabályozás újrarendezheti a piacot, amelyről világszerte eltűnhet a gyártók és a kereskedők egy része, a tőke pedig koncentrálódik. A kkv-k legfeljebb a multik beszállítói lehetnek. Becslésem szerint Magyarországon 1500 egészségipari kis cég szűnhet meg. Ezért nagyon tudatos iparstratégiára, kormányzati lépésekre van szükség, hogy Magyarország meghatározó szerepet játszhasson a régió egészségiparában.Fontos lenne, hogy a magyar orvostechnikai cégek a hazai ellátórendszer kiszolgálásában is jelentős szerephez jussanak, mert most a bevételüknek csak a 18 százaléka származik belföldről.

Németországban az ottani orvostechnológiai ipar belföldi hányada 60, Franciaországban a helyieké 80 százalék. Ezért örültünk annak a két évvel ezelőtti kormányhatározatnak, amely szerint a hazai gyártók magyarországi piaci részesedését 2020- ra az akkori 18 százalékról 30 százalékra kívánják emelni. E téren előremutató az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kidolgozott egészségipari stratégia, a problémák és a lehetőségek feltérképezésében a mi véleményünket is kikérték.

A Diagont az érintett piac jelentős laborrendszer-üzemeltetőjévé fejlesztette. Merre tart most a cég?

Főként exportpiacra dolgozunk, a hazai árbevételünk már tavaly meghaladta a 8 milliárd forintot. A véralvadásgátlók üzletágában olyan cégek előznek meg minket, mint a Siemens és a Stago, míg a hematológia reagensek területén egyedülállók vagyunk a világon. A Diagon termékeit vagy technológiáit használó egészségügyi intézmények évente több tízmillió forintot tudnak spórolni. Hematológiai üzletágunknak jelentős bevételt hoz az oroszországi és a törökországi piac. Kínába és Indiába koncentrátumokat szállítunk, Brazíliában pedig van egy saját üzemünk, de fontos az arab piacunk is, továbbá Mexikóban is az első három legjelentősebb cég közé tartozunk. A másik üzletágunk a véralvadás-diagnosztika, ezek a termékeink több mint száz országba jutnak el. Az általunk kínált komplex rendszerek része a műszer, a reagens, a kontrollanyag, az informatika, amelyekhez szervizhálózatot is üzemeltetünk.

(Forrás: 2019. szeptember 19., csütörtök, Világgazdaság; Szerző: Koncsek Rita)

2019.09.19. , , , ,